Hvad er en diamant egentlig, hvordan bliver den skabt og hvor kommer de fra?
Diamanter formes gennem en kompleks naturlig proces og er den eneste ædelsten der kun er lavet af et enkelt grundstof – Kulstof.
Diamanter som sælges i dag er mellem 1 og 3 milliarder år gamle.
Det begynder med dannelse af kulstofkilder, typisk i form at organisk materiale eller rester af tidligere organismer. Disse kulstofkilder udsættes for ekstreme tryk- og temperaturforhold, dette foregår dybt under jordens overflade, i 140 til 190 km dybde, også kaldet jordens mantel.
Ved vulkanske udbrud, transporteres dette materiale op til jordoverfladen, gennem kimberlit-rørene, der er rørformede geologiske formationer dannet under vulkanske processer.
Når magmaet stiger, køles det ned, krystalliseres kulstofatomerne og de ordner sig i en krystalstruktur. Denne naturlige proces resulterer i dannelsen af diamanter, der senere kan udvindes ved minedrift.
Diamantminedrift finder sted for at udvinde disse ædelsten fra miner rundt om i verden, herunder lande som Sydafrika, Rusland, Botswana, og Canada. Det anslås at det kræver at man miner ca. 250 ton jord for hver carat diamanter, afhængig af mineralkoncentrationen og udvindelsesmetoden. Heraf er det kun ca. 20% af de diamanter der mines i dag anses for at have en god nok kvalitet til at kunne anvendes i smykker.
Udover smykkeanvendelse har diamanten bruges diamanter, på grund af sine enestående egenskaber, i industrien og inden for medicinalindustrien
Det unikke ved diamanten ligger i dens tætte struktur, der giver den dens ekstraordinære hårdhed og helt igennem fantastiske lysreflekterende egenskaber.
Diamanten er det hårdeste materiale på jorden. Det er 58 gange hårdere end noget andet i naturen, så derfor er det kun en anden diamant kan ridse en diamant.