Værd at vide
om diamanter

Køb diamanten

Diamonds by Sanne Heindorf

VÆRD AT VIDE

Når du tænker på diamanter, så tænker du højst sandsynligt på de hvide/farveløse og gennemsigtige diamanter. Faktisk kommer diamanter, som de eneste ædelstene i verden, i alle farver. Særlige nuancer af gul og brun kaldes ”champagne”. Disse nuancer kommer af, at der er nitrogen i krystalstrukturen.

De mest sjældne og værdifulde diamanter, er dem, som går under betegnelsen ”fancy” colored eller naturlig farvede diamanter. Naturlig farvede dækker over alle diamanter, som har en tydelig farve.

Hvor de farveløse diamanter inddeles i farvegruppen fra D-Z, gradueres de fancy farvede diamanter efter deres farve intensitet, fra faint, light, intense, vivid, dark og deep. En lille farve difference kan have en meget stor indflydelse på værdien.

Naturlig farvede diamanter som røde, pink, blå og grønne er ekstremt sjældne. Farvede diamanter spænder fra ekstremt sjældne og dyre sten til mere tilgængelige og overkommelige.

SÅDAN HJÆLPER JEG DIG

Har du et helt specielt ønske til en diamant eller et klassisk diamantsmykke, som du ikke lige umiddelbart kan finde iblandt mine udvalgte smykker, kan jeg hjælpe dig med at finde det, du leder efter.

Sammen finder vi ud af hvilket diamantsmykke, der er det rigtige for dig. Vi snakker om, hvad der er vigtigst for dig – det være sig alt fra størrelse og klarhed til din forventning til prisen. Når vi har det rette grundlag på plads, så sørger jeg for at finde præcis det du søger og som matcher dine rammer – den bedste kvalitet, det bedste for dig. 

Du er meget velkommen til at ringe til mig på +45 26 70 00 65 eller sende mig en mail heindorf@gmail.com, så vi sammen kan finde den eller de rigtige diamanter, til dig eller en du holder af.

 

 

 

Værd at tænke over

For at passe godt på dit diamantsmykke, anbefaler jeg at du tager det af når du sover, bader, dyrker sport, laver havearbejde, eller arbejder med noget, der på nogen måde kan beskadige dit smykke. Det er også bedst du lader dit smykker blive hjemme, når du skal på stranden.

Diamanter og ædelsten kan miste sin smukke glans, så vær forsigtig med brugen af olier, cremer, parfumer, lak og lignende, der sætter sig som en film på både diamant, fatninger og i huller, og kan derfor ødelægge diamantens fine refleksion af lys og farve.

Rengøring

Det bedste er at rense dit diamantsmykke med en varm let sæbeopløsning og en blød tandbørste.
Lad smykket ligge i opløsningen i ca. 30 minutter.

Børst og rens forsigtigt med den bløde tandbørste.

Skyl ringen i rent vand – pas på ikke at ridse ringen.

Tør efter med den klud, du har fået med.

Opbevaring

Det er ikke godt at placerer smykker sammen, da de kan ridse og beskadige hinanden.

Det bedste er at opbevare dit smykke i den æske du har fået smykket i. Et smykkeskrin, hvor dine smykker sidder med en afstand til hinanden er også en mulighed. På den måde undgår du, at dine diamantsmykker beskadiger hinanden.

Jeg ønsker dig endnu en gang tillykke, og jeg håber du får mange skønne oplevelser og minder med dit nye diamantsmykke.

Kontrol

Jeg anbefaler at du får dit diamantsmykke efterset af en professionel juveler hver 6-12 måned, for at sikre at diamanten sidder godt fast i fatningen.
Få den fulde udgave af min kærlige vejledning til at passe godt på dine diamantsmykker.

Diamantens

FORSKELLIGE FORMER

Diamantformen henviser til den geometriske kontur og en generelle fysisk form, når du ser på diamanten ovenfra og ned. Hver diamantform har sine egne egenskaber og udskårne specifikationer, der også spiller en stor faktor i stenens overordnede udseende.

Forskellen mellem diamantens form og slibning er, at formen referer til diamantens fysiske form og konturer, hvor slibningen referer til diamantens proportioner og lysreflekterende egenskaber samlet set.

Diamanter kan fås i mange forskellige former for eksempel runde, ovale, prinsesse, smaragd, hjerte, marquise, pære, trapeze og baguette, som også kaldes ‘fancy former’. 

“Den perfekte form er den, der fanger dit hjerte”

Når du vælger den perfekte form til din diamantring, kan flere faktorer guide dig: stil, fingerform eller blot det design, du falder for. Og jeg hjælper selvfølgelig også gerne.

Ønsker du at vide mere – GIA Shapes blog

*På billedet finder du de mange muligheder, der findes inden for diamantformer.

De 4C‘er

DIAMANTENS KVALITET

D - FARVELØS

E - FARVELØS

F - FARVELØS

G - NÆSTEN FARVELØS

H - NÆSTEN FARVELØS

I - NÆSTEN FARVELØS

J - NÆSTEN FARVELØS

K - SVAG FARVE

L - SVAG FARVE

M - MEGET LET FARVE

N - MEGET LET FARVE

O - MEGET LET FARVE

P - MEGET LET FARVE

Q - MEGET LET FARVE

R - MEGET LET FARVE

S - LET FARVE

T - LET FARVE

U - LET FARVE

V - LET FARVE

W - LET FARVE

X - LET FARVE

Y - LET FARVE

Z - LET FARVE

COLOR (FARVE)

Diamanter vurderes efter hvor tæt de kommer på at være farveløse, jo mindre farve jo mere sjælden og jo højere værdi. Dette gælder dog ikke de naturlig farvede diamanter som pink, blå og grøn, her gælder andre regler.

De fleste diamanter brugt i smykker er enten tæt på farveløs eller har en meget lys nuance af gul eller brun.

Diamanterne inddeles i farvegrupper fra D til Z, hvor gruppen D til F betyder at diamanten er helt farveløs, gruppen G til J betyder at diamanten er meget tæt på farveløs og gruppen Z betyder at diamanten er lys gullig eller lys brunlig. Farveforskelle mellem grupperne er så diskrete, at de er usynlige for det utrænede øje. Men disse små forskelle har en meget stor indflydelse på diamantens pris.

Dette system er udviklet af GIA – Gemological Institute of America. Andre bruger betegnelser som River, Wesselton og Crystal, denne skala er udviklet af Scandinavian Diamond Nomenclature.

Ønsker du at vide mere – GIA Color

CLARITY (KLARHED)

Klarhed vurderes ud fra hvor mange indeslutninger og pletter en diamant har og hvor store de er. Diamanter skabes under enorm varme og tryk i 150-250 km. dybde. I denne proces kan der opstå en række indeslutninger og pletter i og på diamanten.

Man kan kalde disse ´mærker´ for diamantens DNA. Det kan være sprækker og indeslutninger af partikler. En diamant skal forstørres 10 gange, for at fastslå hvor klar den er. Klarheden har stor betydning for diamantens udseende og pris. De diamanter der er helt fejlfrie er meget sjældne og dermed også ekstremt dyre.

GIA® klarhedsskala indeholder 11 forskellige kategorier, der går fra fejlfri (FL) til åbenlyse og synlig inkluderet (I3). De fleste diamanter i smykker er i kategorien (VS) meget små indeslutninger eller (SI) små indeslutninger, indeslutninger man kan se under mikroskop.

Ønsker du at vide mere – GIA Clarity

CUT (SLIBNING)

Slibningens kvalitet er altafgørende for diamantens endelige skønhed og værdi. Og af alle 4C’er er det den mest komplekse og teknisk vanskelige at analysere og den eneste menneskeskabte faktor af de 4 C’er.

Diamantens enestående udseende kommer først til sin ret, når den er blevet slebet, og diamanter slibes typisk som brillantslib. Det kræver stor præcision, at kunne slibe en diamant, så den dens proportioner, symmetri og polering leverer den bedste refleksion af lys.

Diamanter slibes typisk så de får 57 eller 58 facetter. Diamantens slibningskvalitet handler om, hvor godt en diamants facetter interagerer med lys. Slibningen afgør Lysets evne til at brydes og reflektere lysets spektret af lys.

Ønsker du at vide mere – GIA Cut

CARAT WEIGHT (CARAT VÆGT)

Carat refererer til en diamants vægt, en carat er lig med 200 milligram eller en femtedel af et gram.

Selv om carat kun er en del af en diamants vurderingsparametre så er det carat de fleste tænker på når de tænker på en diamants værdi. Diamanter der vejer det samme kan have meget forskellig værdi, for alle 4 parameter, vægt, slibning, klarhed og farve indgår i vurdering af diamantens værdi.

Når man taler carat så er der vægtgrænser de, såkaldte ”magiske grænser”, der er 0.50 carat, 0.75 carat og 1.00 carat. Visuelt er der ingen forskel på en 0.99 carat diamant og en 1.00 carat diamant, men prisforskellen mellem disse to størrelser kan være stor.

En 1 carat diamant koster mere end dobbelt så meget som en 1/2 carat diamant i helt samme kvalitet. Når diamanten er over den magiske grænse, koster den mere pr. carat, fordi den er mere sjælden og dermed mere kostbar.

Ønsker du at vide mere – GIA Carat

*Diamantbillederne er kun til reference og vil variere afhængigt af skærmstørrelse.

Colored diamonds

FARVEDE DIAMANTER

Pink

Colored diamond

Black

Colored diamond

Yellow

Colored diamond

Green

Colored diamond

Brown

Colored diamond

Blue

Colored diamond

Red

Colored diamond